The Ultimate Guide To solunum yetmezliği
Wiki Article
Hangi sebepten olursa olsun nefes alma konusunda sorun yaşayan kişiler mutlaka en kısa sürede uzman hekime başvurması gerekir. Kısa sürede tedavi altına alınmazsa akciğer yetmezliği yoğun bakım sürecine geçilebilir.
Solunum yetmezliği olan kişiler oksijen tedavisi alabilirsiniz. Ekstra oksijen, burun kanülünden veya burun ile ağzınıza uyan bir maske aracılığıyla verilecektir.
Solunum ile ilgili sorunları tanımlayabilmemiz için solunumun yeterliliğini gösteren bazı işlevlerdeki değişiklikleri yorumlayabilmemiz gereklidir. Bunlar;
Tanı konur konmaz tedavi edilmelidir. Ayrıca nedenin ve altta yatan hastalığın da tedavi edilmesi gerekir.
Hidroterapi ve Alternatif Tedaviler: Bazı durumlarda, su tabanlı egzersizler veya sıcaklık ve nem terapileri solunum kapasitesini artworkırabilir.
İnsanlarda nefes alıp-verme olayının sağlanması ve dokuların hayatta kalması için oksijen-karbondioksit döngüsüne ihtiyaç duyulması solunum sistemi mekanizmasını açıklar. Nefes alındığında oksijen akciğerde bulunan alveol keselerine gider ve burada kan damarlarına geçer. Kan yoluyla oksijen doku ve organlara ulaşır. Kan hücreleri oksijeni bıraktıktan sonra dokulardan karbondioksiti alır ve nefes verme yoluyla dışarı atılır.
Bu durum, vücutta daha fazla toksik madde birikmesine yol açar. Ayrıca kan ve diğer vüSlice sıvıları olması gerekenden daha asidik bir hal alır. Bu da solunum yetmezliği olarak tanımlanır. Solunum yetmezliği, asit oranını etkilemesi nedeniyle solunumsal asidoz veya asitlenme olarak da bilinir.
3- Solunum arresti: Normal solunum işlevinin tümüyle ortadan kalktığı, oksijenlenme ve ventilasyonun tümüyle dışarıdan yardımla üstlenildiği klinik durumdur. Solunumu typical olarak değerlendirilmeyen hastanın aynı zamanda dolaşımı da etkileneceğinden mümkün olan en kısa sürede kişinin dolaşım yeterliliği de değerlendirilmelidir.
Solunum anatomisi, organizmanın hava solunum yetmezliği alışverişini sağlayan yapıları ve bu yapıların işlevlerini kapsayan bir bilim dalıdır. İnsan vücudunda solunum sistemi, dış ortamdan oksijen alıp, karbondioksit gibi atık gazların dışarı atılmasını sağlayarak hayati bir rol üstlenir. Bu sistem, üst solunum yolları, alt solunum yolları ve akciğerlerden oluşmaktadır.
Solunum sistemi, akciğerler ve solunum merkezi ile solunum kasları arasındaki iletiyi sağlayan pompa sisteminden oluşur. Akciğerlerde veya pompa sisteminin herhangi bir basamağında aksama oluşması solunum yetmezliğinin gelişmesine neden olur.
İyi iletişim kurulabilen, konuşurken solunum sıkıntısı çekmeyen hastalarda genellikle hafif atak söz konusudur. Konuşmada zorlanan hastalarda ağır astım atağı akla gelmelidir.
Nedenleri arasında KOAH, astım ve pulmoner fibrozis gibi kronik akciğer hastalıkları yer alır.
Her iki tür de yaşamı tehdit edici olabilir ve uygun solunum ve oksijen seviyelerinin yeniden sağlanması için derhal tıbbi müdahale gerektirir.
Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri %95-one hundred arasında değişir. Akciğer sorunları olan kişilerde ise bu değerler biraz daha düşük olabilir.